28.1.14

Throwback - Inspirerande editorial









- Magdalena Frackowiak by Claudia Knoepfel & Stefan Indlekofer, Vogue Paris #nov 2011-


När snönflingorna faller, förs mina tankar till den vita trenden som kommer och går under säsongerna. Vitt på vitt, gärna i flera nyanser, skapar en intressant look och genom att mixa olika material skapas underbara kontraster.
Mina tankar faller även på detta modejobb från Vogue Paris november 2011. Magdalena Frackowiak gestaltar den vita trenden, där kabelstickade tröjor kombineras med slitna denimshorts, jeans och frans-prydda stövlar. Mocka och fårskinn möter denim och stickat. En naturlig palett där beige och grå toner möter det krispigt vita ger mjuka kontraster. 
Den bohemiskt, 'naturnära' och råa looken känns fortfarande rätt i mina ögon - och plagg som den kabelstickade tröjan och fårskinnsjackan är numera tidlösa klassiker som har en fast plats på min inköpslista! Sök på Acnes Velocite-modell så förstår ni hypen...


Until next time, 

Isabell

26.1.14

Trendrapport vår/sommar 2014 - del 2

Här kommer den uppföljande och andra delen av vårens trendrapport!



TRENDRAPPORT VÅR/SOMMAR 2014 - DEL 2


Balmain - Carven - Derek Lam - Margaret Howell - House of Holland


- Rutigt -
Höstens rutiga trend fortsätter vara ett starkt kort även under vårsäsongen. Tidigare säsongens minimalistiska rutor ersätts av gingham-rutorna - en mer lös och ledig variant på mönstret. Både små och stora rutor syntes på catwalken: från Balmains svartvita ensemble till Carvens pastell-aktiga palett, där stylingen gav mönstret en modern uppdatering.  
Klänningar, kjolar och byxor bär alla mönstret i vår. Rutorna passar i alla väder med oändliga kombinationsmöjligheter. 
Hos Derek Lam och Oscar de la Renta fick mönstret en klassisk, elegant styling. Stella Jean och House of Holland bjöd på mönster och färg medan Margaret Howell satsade på skräddade, herrinspirerade plagg. Oavsett vilken stil du dras till, kan du räkna med att rutigt är ett mönster här för att stanna!



Tommy Hilfiger - Balenciaga - Marni - Emilio Pucci - Tommy Hilfiger


- Sporty Spice-
Det atletiska modet har varit en bestående trend under de senaste säsongerna. Till våren 2014 har den sportiga looken fått en old-school attityd. Högteknologiska tyger såsom mesh och neoprene är grundstenar i looken och kompletteras med klassiska detaljer för en intressant kontrast och uppdatering. Leta efter klassiker som sportiga shorts, silkiga jackor samt collegetröjan. Tygskor/sneakers - gärna med kilklack! - elastiska bälten, overknee-strumpor och kepsar utgör accessoarer som är perfekta komplement till denna stil. 
Tips: matcha sportplagg med dina klassiska basplagg - kombinera blazern med sportiga shorts, collegetröjan med en snäv kjol eller sportiga jackan/sneakers till din favoritklänning! Komplettera gärna med stora statement-smycken för en rolig twist. Styling som bygger på kontraster är lika spännande och intressant som modernt!



Emilio Pucci - Chloé - Etro - Roberto Cavalli - Bottega Veneta



-Tribal-
Ett globalt tema där exotiska influenser från världens alla hörn inspirerar modeskaparna. Vårens tribal-trend kan kännetecknas utifrån flertal faktorer: 
- fransar kantar accessoarer och plagg, som skapar rörelse i samtliga plagg där lookerna dansar fram på catwalken. Hattar, toppar, kappor, kjolar och väskor - fransarna har satt sin exotiska prägel på samtliga plagg!
- Sjal-toppen, luftiga, tunna pyjamasbyxor och saronger dyker upp på catwalken. Matchas gör plaggen bäst med rasslande smycken -örhängen, armband - väskor i starka färger/mönster och enkla sandaler/sandaletter - fina detaljer som lyfter den exotiska looken!
- Stadschic - Trenden bjuder på en stilren variant där subtila exotiska influenser ger den eleganta, stadschica looken ett modernt lyft! Exotiska mönster, en safari-inspirerad färgpalett samt detaljer som plisseringar och vikningar ger en inblick i den etniska stilen.


Source: Vogue.com
Collage: Made by me - polyvore.com




Until next time, 

  Isabell

22.1.14

Trendrapport vår/sommar 2014 - del 1

Snart nalkas våren och det friska, uppiggande modet som denna säsong för med sig! Framöver kommer ni få en trendrapport över de viktigaste trender som hör till våren 2014. Jag är oerhört förväntansfull över vad vårmodet har att erbjuda med en blandad trendlista. En del känner du säkert igen från tidigare säsonger, medan andra trender är nya inför våren. Vad som kan sägas med största säkerhet är att vi går en intressant, stark och uppdaterad vår tillmötes!

Nedan följer del 1 av de trender som ligger i fokus inför våren - kanske finner du en favorit? 



 TRENDRAPPORT VÅR/SOMMAR 2014 - DEL 1


Ashish - Alexander Wang - Christian Dior - Christopher Kane - Christian Dior
- TYPOGRAFI -
Ord och slogans prydde flertal plagg på vårvisningarna. Tshirts/linnen, heltäckande bodysuits och klänningar var prydda med allt ifrån Coca-cola loggan till långa meningar. Satsa på logo-tee's eller sweatshirts med klassiska, tidlösa tryck för att bäst anamma denna trend!



Nina Ricci - Emilio Pucci - Marc Jacobs - No.21 - Marni
- EMBELLISHED -
Utsmyckade plagg fortsätter vara en dominerande trend under våren, som passar både för dag- och kvällsbruk. Trenden har en bred variation: både diskret glimrande broderier och pärlor till överdådiga paljetter och stenar syntes på catwalken. Trenden prydde även accessoarer såsom bälten, väskor och skor. Även sportiga plagg pryddes med utsmyckning som gav en glamourös uppdatering för våren 2014. Välj utsmyckning efter tycke: föredrar du diskreta detaljer eller en uppseendeväckande glitterfest?



Erdem - Alberta Feretti - Nina Ricci - Matthew Williamson - Mary Katrantzou
- BLOMSTERBUKETT -
Vårens trendigaste mönster är utan tvekan blommigt! Vårvisningarna bjöd på en blomsterfest utan dess like, där det i år visas olika versioner:
- rofylld trädgårdsblomster i mjuka, varma färger. Bär feminina plagg såsom klockade kjolar eller söta knytblusar för att lyfta fram det romantiska i mönstret.
- midnattsblommor. Mot en svart bakgrund är dessa blommor en mörkare, mognare version än föregående, nästan gotisk. Ett potpurri av blomsorter bidrar med en sensuell glamour.
- 3D-blomster. Det futuristiska modet bildar uttryck i mönstret, där blomsterapplikationer är säsongens finaste detalj. Små delikata blomsterformationer liksom stora luftiga blomblad pryder klänningar och toppar.



Preen - Diane von Furstenberg - Calvin Klein - Dolce & Gabbana
 - MAGKORT-
De korta topparna har varit återkommande under flertal säsonger. Det diskreta avslöjandet av magen har blivit en lagom avklädd look som känns lämplig att bära både dagtid som under nattens festligheter. I år känns trenden om ännu mer stilren, där crop-tops matchas tillsammans med pennkjolar/klockade kjolar och skapar en ny superkombination som kan utmana "shorts + kavaj"- looken för en dressad, feminin stil under sommarens varma dagar. Välj magkort i spets, färgstarkt eller med skräddade linjer och matcha med en underdel efter eget tycke!



Diane von Furstenberg - Jil Sander - Rodarte - Victoria Beckham - Ralph Lauren
- MONOKROM -
Den tidlösa och likväl klassiska färgkombinationen svart/vit är en ständigt återkommande trend som alltid kommer vara aktuell oavsett om vi talar om höst/vinter eller vår/sommar-säsong.
Vackra, delikata utsmyckningar/dekorationer, skräddade skärningar/linjer och origami-teknik utgör en intressant, spännande kombo med den svartvita skalan. Mönster i geometriska former skapar ett starkt intryck i konstrastfärgerna vitt och svart.


Källa: Vogue.com
Collage made by me



Until next time, 

  Isabell


19.1.14

Must have: Bassmycken



  


Den klassiska basgarderoben som det ofta talas om där skjortor, svarta jeans, enkla tshirts och cardigans utgör en bra grund i varje kvinnas stil. Liksom dessa klädesplagg, är det en bra idé att investera i en "smyckesgarderob". Här gäller samma ledord - det enkla, klassiska smyckena som utgör en bra bas och kan användas närsomhelst. Håll gärna koll på de designer vars smycken/accessoarer utgår från en enkel, stilren design - Sophie Bille Brahe, Vita fede, Anita ko och Tiffany & Co (Atlas) m.fl.

Ringar, armband, örhängen och halsband - när du funnit dina favoriter kan jag lova dig att du kommer använda dem om och om igen...

Jag har plockat ut smycken som passar in i den enkla, stilrena och klassiska estetiken - oavsett om du gillar rosé, guld eller silver. Dessa bijouterier passar lika bra till vardags som till fest!


- Roséguld -

Ringar: Nikos Khoulis - Anita Ko
Sophie Bille Brahe - Vita Fede
Monica Vinader

Armband: Tiffany & Co Atlas Collection
Eddie Borgo

Klocka Michael Kors

Halsband: Anita Ko - Sydney Evan

Örhängen: Anita Ko - Page Novick
Eddie Borgo


- Guld -

Armband: Maria Francesca Pepe - Eddie Borgo

Halsband: Sophie Bille Brahe - Vita Fede

Ringar: Sophie Bille Brahe - Vita Fede

Klockor: Kate Spade - Casio

Örhängen: Sophie Bille Brahe - Jennifer Meyer - Swarovski


 - Silver -

Armband: Blue Nile - Tiffany & Co Atlas Collection

Halsband: Vita Fede - Tiffany & Co A.C.

Ringar: Vita Fede - Michael Kors

Örhängen: Swarovski - London Road - Andrea Fohrman




Until next time, 
   
  Isabell

14.1.14

Resort 2014 - Kollektioner

Det råa, kalla kylan som numera intagit Sverige tyder på den försenade vinter som aldrig riktigt dök upp under fjolårets juldagar. Några månader framöver går vi en snörik och kristallklar vinterperiod till mötes - något som jag (jag är säkert inte ensam) helst skulle förbise.
Våren är perioden på året som jag med största säkerhet ser mest fram emot. Nu längtar jag till varmare tider då de tjocka, otympliga vinterkläderna byts ut till fördel för lätta, luftiga plagg. Den "lagom påklädda" klädsel som vårvädret tillåter är optimalt för ett tydligt uttryck av den personliga stilen.
Den milda värmen en njutbar övergång till och förberedelse inför sommaren, innan den frekventa klädkoden "linne + shorts" kommer in i bilden.

Ur mode-perspektiv är våren ett nöje - från en dov, mustig höstpalett riktar designerna sina blickar mot ljusare tider och låter sina kollektioner följa därefter. Varje vår släpps redan under höstmånaderna (modevärlden ligger ständigt i framkant) en sneek-peek på designernas vårkollektioner; resort-kollektionerna. Dessa kollektioner ger åskådaren en inblick i modeskaparnas inspiration för den kommande (vår)säsongen och får en föraning kring vad som komma skall och vad man kan förvänta sig.
Om jag varit i täten i takt med modebranschen hade förmodligen detta inlägg publicerats under höstmånaderna. Men med tanke på och med hänsyn till både er och den säsong vi då befann oss i, fann jag det mer lämpligt att låta det vänta tills nu när våren börjar närma sig och väntar otåligt runt hörnet.

Här har jag samlat de två främsta resort-kollektioner som förutom den friska, uppiggande sommar-känsla de inger har den gemensamma nämnaren "mina favoriter" - 

Enjoy!


RESORT 2014


- Donna Karan -
Donna Karan visar sin tolkning av den typiska cruise-looken: lösa, lediga plagg i lätta material. Den slanka siluetten där långa, flertal fotsida plagg utgör en stor del av kollektionen. Den luftiga, karaktäristiska siluetten med skira plagg i böljande material kantas av en sensualism med eleganta aftonklänningar och kjolar med romantiska detaljer. Minimalismen är en röd tråd genom hela kollektionen, där figursmickrande draperingar och det sobert sparsmakade plaggen leder tankarna till långa dagar under den tropiska solen.



- Jay Ahr -
Vitt, grått och svart utgör den monokroma paletten i Jay Ahr's resortkollektion. Sportiga influenser möter en strukturerad, voluminös siluett vilket skapar en kollektion som känns "effortless", med en spännande mix av olika material och texturer. Det franska märket visar en modern och ungdomlig tolkning av den trendmedvetna kvinnan som känns ny inför 2014.



Dras du till den eleganta, minimalistiska stilen eller är du en den trendmedvetna som inte räds nya siluetter och material? 


Vilken look väljer du?





Until next time,

 Isabell





11.1.14

Ikon från förr: Katharine Hepburn

Kanske klingar namnet igenkännande i dina öron. Om inte, är detta kvinnan att lägga på minnet. Katharine Hepburn var mer än en filmstjärna i 30-talets Hollywood. Hon var en kvinna före sin tid, med en stor inverkan på modebranschen.


Katherine Hepburn (1907-2003)

Katharine var välkänd inom flertal olika områden: hon var skådespelerska, pin-up modell, väl insatt inom politik och skapade sig en ikonisk status i modevärlden. Men allra främst var hon långt före sin tid.
Den nedvärderande kvinnosyn som pågick i samhället under stora delar av 1900-talet, var ett scenario som inte hade en stor inverkan på Katharine. Hon var en självständig kvinna - ett adjektiv som ännu inte fått fäste eller acceptans av samhället, speciellt i Hollywood. Hon var egen och gick sin egna väg både karriärsmässigt men även i privatlivet istället för att följa den "rätta" vägen utifrån de sociala riktlinjerna. 
Katharine hade en okonventionell inställning i filmbranschen, där hon stod ut från sina kollegor likt svart mot vitt. Det ljushåriga, "blonde bombshell"-idealet som tog fäste i filmbranschen under denna tid var långt ifrån hennes egna image. Hon ogillade att bära smink och hade tydliga åsikter om saker och ting - som hon inte var rädd att uttrycka.






STIL
Den djärvhet som Katharine gestaltade speglades även i hennes klädstil - som kom att ge henne titeln "stilikon". 
Hepburn strävade inte efter att bli en stilikon. Hon gick emot de sociala normer som speglade samhället under 30-talet där kvinnorna förväntades vara bländande vackra och glamourösa dygnet runt, speciellt skådespelerskorna på vita duken. De skulle följa modets sedvänjor oavsett deras egentliga tycke kring dessa - en inställning som Katharine avvek ifrån. 
Hon frångick den 'kvinnliga look' med kjolar och klänningar som utmärkte 30-talet och valde istället att vara sann mot sig själv. Katharine ville vara bekväm i de kläder hon bar och utformade en stil olik någon annan under denna period. Hon var en av de få kvinnor som bar byxor innan det ansågs vara acceptabelt i sociala sammanhang.

Kring orsaken till varför hon valde att bära byxor, ska hon ha sagt: 

"I like to move fast, and wearing high heels was tough, and low heels with a skirt is unattractive. So pants (trousers) took over."



Katharines val att bära byxor som kvinna satte plagget på kartan i modesammanhang och startade stora diskussioner. 
Hennes djärva attityd och självsäkerhet var delvis en faktor till att hon kunde bära plagget med en sådan stolthet. Dock hade hon en otrolig figur där långa ben och en smal midja gjorde att plagget satt som gjutet på hennes kropp. Hon utstrålade en naturlig elegans och styrka i byxor, på samma sätt som kvinnor kunde göra i den "feminina looken". I det mer ursprungliga herr-plagget utstrålade hon en stark kvinnlighet vilket så småningom tystade de tvivelaktiga människor som kritiserade hennes val att bära byxor (som kallade henne "anti-fashion"). 

Trots att hon valde mer herrinspirerade plagg och föredrog byxor och en polotröja framför klänning, förstod hon det glamourösa ideal som präglade Hollywood under hennes tid vilket gjorde att hon valde att bära mer kvinnliga, glamourösa plagg under speciella sammanhang såsom röda mattan liksom på filmduken.





KATHARINE HEPBURN'S LOOK

Katharines look utgick från några få plagg som var basen i hennes stil. Den vida byxan, klassiska blusen, en skräddad kavaj och ett par loafers är grundstenarna bakom hennes look
och är smarta investeringar om du vill satsa på den androgyna stilen som hon förespråkade.

För att inspireras av Katharine Hepburns stil, finns det några punkter att utgå från:

- Herrinspirerade plagg - Investera i herrinspirerade, androgyna kläder. Tänk skjortor, herrskor och självklart byxan - välj gärna en variant med vida ben för att återknyta till Katharines look. 

- Kontraster - för en mer intressant look, bryt av den androgyna stilen med mer kvinnliga plagg. Den kvinnliga blusen, de höga pumpsen och en figurnära kavaj är perfekta investeringar för en feminin touch. 

- Platta skor - välj platta, låga skor för att uppnå den androgyna stilen. Tänk brogues eller loafers och du är på rätt väg!

- Välj välskräddat - utgå från välskräddade, stilrena plagg när du bär klänning eller kjol för att få en tidlös look

- Siluetten - Katharine hade en fantastisk figur och valde att klä sig i en lång, slank siluett. 
Bär figurnära framför mer löst sittande plagg för att skapa illusionen av en längre, slank figur. 

- Regel #1; Balans - Glöm inte att tänka på balansen i din klädsel - att det ena väger upp det andra. Bär du långt och stort nedtill,  tänk då på att bära kort och smalt/slimmat upptill (och tvärtom) för att skapa en jämn balans i din outfit!


Nedan finner du outfits till vardags liksom en mer glamourös look för kvällstid! 


Vardag
Look #1
Look #2
Look #3

Fest


Den sexiga tomboy-looken, kvinnligheten och starka personligheten/djärva personlighet med modet att trotsa de sociala normerna gjorde Katharine Hepburn till en ikon både för sin stil och sin person. Hennes otvivelaktiga känsla för stil är en stor inspirationskälla för människor världen över, inte minst för folket inom modebranschen. 
Hennes stil som då var ny, främmande och bröt mot etiketterna - är idag en klassisk och tidlös look som många kvinnor finner inspiration ifrån. Den starka person Katharine Hepburn gestaltade visade vägen för den nya kvinnan - starkare, djärvare och mer självständig än någonsin förut.

Katharine Hepburn levde likt de väl kända ord som hon själv en gång uttalat -


"If you obey all the rules you miss all the fun."



Pic via Google
Collage: made by me

Until next time, 

 Isabell




7.1.14

Fall/winter 13 - Stockholm Fashion Week highlights

Framför oss väntar 2014 - ett nytt år som innebär nya möjligheter och upplevelser. Hoppas ni haft ett underbart 2013 och att detta år som är framför oss blir om än lika bra - ännu bättre!

Bakåt i arkivet skrev jag ett inlägg kring mina favoritkollektioner från den internationella modescenen. 
Som ett - något försenat - avslut från 2013 kommer en kort inslag där jag presenterar de bästa höstkollektionerna 2013 (enligt mig) från Stockholm Fashion Week. Läs och inspireras, här kan ni finna fortsatt kläd-inspiration för de kalla vintermånaderna, innan våren tar sin början...

 
- DAGMAR -
Designer: Systrarna Karin Söderlind, Sofia Wallenstam och Kristina Tjäder
Look: En stark kvinna i olika skildringar. En herrinspirerad look med maskulina snitt, där lager-på-lager med polotröjor och långa kappor över en välskräddad kavaj. En mer kvinnlig, sofistikerad riktning syntes även, där fint mönsterstickade klänningar möter en figurkramande siluett. Singoalla-skärningen ger romantiska influenser.
Detaljer: Markerad midja och bara axlar på flertal plagg. Den höga hatten i tweed med tydliga militärinfluenser prydde modellerna, vilket bidrog till en mer strikt look.
Mönster/färgpalett: It-mönstret för säsongen - marmor - prydde jumpsuits, klänningar och byxor. Färgpaletten går i svart med inslag av grått, plommonlila och vintergrön.
Favorit: De finstickade klänningarna. Looken med pälsjacka, djupt v-ringad cardigan och pennkjol. Kombinationen stor, stickad cardigan och draperad långklänning med slits.



- DIANA ORVING -
Look: Dramatisk, gotisk känsla över kollektionen. En ledig, "lös" siluett med böljande plagg (tunikor, klänningar, byxor) möter välskräddade kavajer och kjolar i skarpa snitt.
Färgpalett: En kall färgpalett där bleka pasteller (lavendellila, puderrosa, ljust grå) möter svart, grått och metallic.
Detaljer: Romantiska volanger. Tyll i blomsterformationer på toppar och klänningar.
Beautylook: Mörka läppar, stripig lugg och mjuka lockar.
Favorit: Blekt puderrosa, draperad tunika med tajta, smala byxor i metallic och spetsiga pumps.



- J LINDEBERG -
Designer: Jessy Heuvelink
Inspiration: Stockholms statsbibliotek, ritat av arkitekten Erik Gunnar Asplund
Färgpalett: Svart, armegrönt, marinblått
Look: En sofistikerad, välskräddad look med rockiga influenser. Lång, svart pälsjacka med en klockad feminin klänning i mörkt grön. Skinnjacka möter böljande långkjol. Den välskräddade kavajen kombineras med stickad tröja och ankelkorta skinnbyxor.
Favorit: Skinnjacka stylat med stickad tröja och marinblå, böljande långkjol - såhär vill jag klä mig under de kalla månaderna!



- WHYRED -
Designer: Roland Hjort
Palett: Svart med inslag av vit/ljust gul, khaki, vinrött och metallic.
Look: Öppnar visningen där lookerna har en lös/ledig siluett - oversize kappor över antingen en kostym med maskulina influenser eller stora stickade tröjor kombinerat med vida byxor.
Två-delat dominerar och lager-på-lager styling med polotröja eller skjorta under festklänning, toppat med antingen kavaj eller den klassiska bomberjackan. Uppdaterade versioner av den kvinnliga kostymen, i en helfärgad ensemble.
Favorit: Lång, svart bustierklänning över vit skjorta med en bomberjacka och peep-toe klackar i svart metallic.



- TIGER OF SWEDEN -
Designer: Tine Grandahl och Shena Neville
Inspiration: Bauhauskonströrelsen på 1920-talet
Look: Välskräddade plagg med manliga influenser. Kostymlooken står i fokus med pressveckade byxor och kavaj i både sobert svart och mer färgstarka kulörer. Lös, ledig siluett med slappa skjortor, tunikor mot den luftiga byxan.
Detaljer: Kepsar i päls och skinnhandskar kompletterar den skräddade kollektionen. Platåpumps och spetsiga ankelboots i svart ger en tuff men likväl cool edge. Den svarta, oversizade väskan som greppas i handen likt en mindre kuvertvariant bidrar med en cool nonchalans.
Färgpalett: Svart, vitt, silver med inslag av limegrönt och cerise.
Favorit: Svart biker-jacka över tunn kashmir-tröja med silvriga paljettbyxor i baggy-modell. Den bekväma looken, och framförallt den slappa byxan, har fått en modern uppdatering!



Until next time,

  Isabell